От къде произлиза сватбения пръстен

 


От къде произлиза сватбения пръстен
Сватбеният пръстен е най-известния и най-разпознаваемия символ на съюза между двама влюбени, показващ тяхното социално състояние. Началото на тази традиция лежи в пустините на северна Африка, където древната египетска цивилизация възниква покрай плодородните води на река Нил. Реката е била смятана за носител на щастие и живот на Фараона и неговия народ, и хората често са я свързвали със своето битие. В реката е растяла тръстика, която са увивали в различни форми и са правили гривни, огърлици и пръстени.
За много древни култури, както и за египтяните, кръгът е бил символ на вечността - няма начало и край, връща се обратно при себе си както цикъла на живота, наподобява формата на слънцето и луната. Поради това не е било трудно пръстена, следвайки същата символика, да започне да се свързва от древните със надеждата, любовта и да се подарява за да свързва даден съюз във вечността.

В Египет пръстена се е носил по същия начин, както се носи днес на лявата ръка в повечето страни - на лявата ръка на безименния пръст, като се е смятало,че този пръст е директно свързан със сърцето. Пръстените са се носили не повече от година, тъй като обикновено са се разпадали.

Когато Александър Велики завладява Египет този обичай се пренася в Гърция, а по-късно и при римляните, които го кръщават "духът на любовта".