Истинско злато ли е?

 


Истинско злато ли е?
В старите филми сме виждали как дебел търговец захапва "златна" монета със зъби и опитвайки се да я огъне с ръка "проверява" дали е истинска. За съжаление този метод може да доведе до нуждата от нови зъби, но в никакъв случай нама да докаже какъв е материал и използван при направата на монетата.
Единствения сигурен начин е да се отиде при сертифициран златар, който чрез натривка и киселинна проба може да установи дали изделието което носите наистина е от благороден метал. Въпреки това следващите няколко начина за проверка могат да Ви помогнат ако нямата възможност да се консултирате със специалист.

Проверка със светлина. Поставете златото на пряка слънчева светлина. Ако е истинско то трябва да запази цвета си. Много метали искрят на слънце, но златото не е един от тях.

Потъркайте златното изделие по негланциран керамичен предмет. Фалшивото злато ще остави тъмно следа, докато истинското ще остави златно очертание.

Доближете силен магнит до златото което искате да проверите. Благородните метали не се влияят от магнитното поле и ако златото е истинко няма да реагира по никакъв начин.

Много груб начин да се направи проверка е това което проверявате да се сравни с подобен накит или бижу за което знаете че със сигурност е златно.

Потопете това което проверяват във вода. Златото не може "плува" и винаги потъва на дъното. Ако по някаква причина не потъне, имате пълното право да се съмнявате че нещото не е златно.